
Când testul de sarcină este pozitiv, începi o călătorie care îți va schimba viața. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, în fiecare etapă a sarcinii, treci și tu prin schimbări care se petrec la nivel fizic, emoțional și în stilul tău de viață. Acum, mai mult ca niciodată, e nevoie să iei cele mai bune decizii pentru tine și pentru copilul tău. De aceea, te vei informa și te vei baza pe specialiști.

Îngrijire & monitorizare X 2 = obstetrician + medic de familie
Ești gravidă, nu ești bolnavă, e normal să te bucuri, e normal să ai tot soiul de neliniști, dar e normal, totodată, să mergi la medic. Sarcina este confirmată cu certitudine de ginecolog, iar obstetricianul (aceeași persoană care este ginecologul tău curant sau altcineva, în funcție de cum decizi) te va urmări pe întreaga perioadă și, cel mai probabil, te va asista la naștere.
Înainte să mergi la ginecolog sau imediat după ce l-ai vizitat și ai confirmarea că ești gravidă, ia legătura și cu medicul tău de familie. Acesta fie îți va recomanda un ginecolog-obstetrician, fie doar va consemna oficial faptul că ești în evidență ca gravidă. Este persoana pe care o poți contacta chiar și când nu ai cum să iei legătura cu obstetricianul, care te va monitoriza cu tot atâta atenție precum specialistul în sarcină și naștere și care îți poate prescrie efectuarea unor investigații, tratamente compensate sau concedii medicale la care ai dreptul. Este cea mai în măsură persoană acreditată să te ajute să treci peste micile inconveniente din timpul sarcinii (greață, somnolență, constipație etc.).
E bine să știi că până și o femeie care nu are asigurare de sănătate are dreptul (conform legilor în vigoare ale statului român) la un medic de familie care să o asiste pe toată perioada sarcinii și o lună după ce a născut.
Ginecologul îți va face o secreție vaginală, control vaginal și ecografie (sau ecografie transvaginală) pentru a vedea că totul este în regulă cu poziția în care s-a fixat sarcina și pentru a stabili în câte săptămâni ești gravidă și data probabilă a nașterii. Îți va măsura tensiunea arterială, îți va asculta inima și te va măsura și cântări. Îți va recomanda o serie de analize și îți va configura planul pentru urmărirea sarcinii.
Medicul de familie va repeta o parte din aceste verificări (verificarea tensiunii și a inimii, măsurători), va sta de vorbă cu tine despre dietă, consum de alcool sau tutun, ori alte medicamente, condiții la locul de muncă (îți va da adeverința pentru angajator pentru a-l informa că ești gravidă), istoricul tău medical (personal și familial) și al partenerului și va prescrie analizele și tratamentele compensate, ori concediile medicale. Te va sfătui, te va asculta, te va îndruma pe toată perioada sarcinii; te va vedea o dată pe lună între luna a treia și a șaptea de sarcină, apoi de două ori pe lună până vei naște. După ce naști, medicul de familie va urmări starea ta de sănătate și a bebelușului în primele patru săptămâni.
Așadar, rămâne stabilit: nu ești bolnavă, ești gravidă, dar adult responsabil care se poate lăuda oricând prietenelor (și/sau ne poate scrie nouă) despre cât de norocoasă ești cu un medic de familie grozav și despre ce relație nemaipomenită ai cu obstetricianul și câtă liniște și siguranță îți dau cei doi care te îngrijesc acum, îndeaproape, pe tine și prețioasa ta „povară”.

Analize și investigații recomandate în primul trimestru al sarcinii
Imediat ce sarcina este „oficializată” de ecografia obstetricianului, apare indicația de efectuare a următoarelor analize:
– examen de secreție vaginală + col uterin (pentru depistarea unor infecții – candidoză, trichomoniază, vaginoză bacteriană, chlamydia, gonoree, herpes genital – care pot duce la complicații, inclusiv avort, malformații / întârzierea dezvoltării fătului, ori naștere prematură);
– examen Babeș-Papanicolau (dacă nu s-a efectuat în cadrul unei evaluări înainte de concepție, dar nu mai veche de un an);
– determinarea grupei sangvine, Rh-ul ambilor parteneri și detecția Ac antiRh (pentru depistarea incompatibilității Rh);
– coagulogramă (pentru depistarea tulburărilor de coagulare a sângelui);
– hemoleucogramă, glicemie, transaminaze, uree și creatinină (pentru diagnosticarea unor afecțiuni / carențe materne care pot necesita monitorizare și tratament);
– VDRL (pentru diagnosticarea sifilisului);
– Ac anti HIV (pentru diagnosticarea infecției HIV);
– Ac anti VHC + Ag HBs (pentru depistarea virusului hepatitei C + virusul hepatitei B);
– determinarea anticorpilor IgG, IgM (pentru toxoplasmă, rubella și citomegalovirus);
– sumar de urină (pentru depistarea unor modificări, precum proteinuria sau glicozuria);
– urocultură (pentru depistarea infecțiilor urinare, în special a celor asimptomatice).
Medicul de familie îți poate da recomandarea de analize gratuite și pentru cele compensate (și îți va spune ce anume intră pe aceste liste). Faptul că apari în monitorizare la medicul de familie pe perioada sarcinii (care raportează acest fapt autorităților statului) îți asigură dreptul la concediul de sarcină, lăuzie și indemnizații. Faptul că te urmărește un obstetrician are un rol esențial în asigurarea unei bune evoluții a sarcinii și a unei nașteri în siguranță a unui bebeluș sănătos.
Deocamdată, ai făcut primii pași în această călătorie care îți schimbă corpul, mintea și stilul de viață câteva luni, apoi te ridică la rangul de mamă pentru întreaga viață.
Nu uita, scrie-ne despre relația ta cu cei doi medici care îți urmăresc sarcina și despre cum ai reușit să pui bazele unor relații de încredere reciprocă.