
Relația voastră este frumoasă, cei din jur vă invidiază. Dar zâmbetele voastre, când sunteți complimentați, au început să pălească. Vă doriți să fiți părinți și, din păcate, acest lucru atât de natural se lasă nefiresc de mult așteptat. Dacă a trecut mai mult de un an de când încercați să aveți un copil pe cale naturală, atunci e cazul să apelați la un medic specialist în probleme de infertilitate.
Infertilitatea este o problemă globală de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele Orgaznizației Mondiale a Sănătății sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane suferă de infertilitate la nivel global. În linii mari, spun specialiștii OMS, aproximativ o treime din cazurile de infertilitate pot fi atribuite factorilor masculini, iar aproximativ o treime factorilor care afectează femeile. Pentru restul de o treime din cuplurile care nu pot să aibă copii pe cale naturală, infertilitatea este cauzată de o combinație de probleme la ambii parteneri sau, în aproximativ 20 la sută din cazuri, este inexplicabilă. Cuplurile sunt în general sfătuite să apeleze la ajutor medical, dacă nu reușesc să obțină o sarcină după un an de relații sexuale neprotejate.
Cele mai multe cazuri de infertilitate se trateză
Călătoria infertilității poate fi sfâșietoare și epuizantă. Nu există două povești la fel, fiecare cuplu și experiența personală este unică. Vestea bună totuși este că cele mai multe cazuri de infertilitate – între 85 și 90 la sută – sunt tratate cu terapii convenționale, cum ar fi tratamentul medicamentos sau repararea chirurgicală a organelor de reproducere. În sistemul reproducător masculin, infertilitatea este cel mai frecvent cauzată de probleme în ejecția spermei, absența sau niveluri scăzute de spermatozoizi sau forma (morfologia) și mișcarea (motilitatea) anormală a spermatozoizilor. În sistemul reproducător feminin, infertilitatea poate fi cauzată de o serie de anomalii ale ovarelor, uterului, trompelor uterine și ale sistemului endocrin, printre altele.
Infertilitatea poate fi primară sau secundară. Infertilitatea primară este atunci când o persoană nu a obținut niciodată o sarcină, iar infertilitatea secundară este atunci când a fost obținută cel puțin o sarcină anterioară. Întârzierea unei sarcini poate să aibă și cauze de origine genetică, de aceea, de exemplu, în țările Europei Occidentale, în pachetele analizelor premergătoare unei sarcini sunt incluse și o serie de teste genetice.
Stresul psihologic poate afecta capacitatea de reproducere
Stresul este un obiect de studiu în nenumărate cercetări desfășurate în ultimii ani, iar cei implicați s-au străduit să afle dacă, în mod obiectiv, acesta influențează ciclul menstrual, implicit procesul de ovulație, ori dacă un stil de viață stresant aduce daune fertilității masculine, ori în ce fel acest factor duce la succesul sau insuccesul tratamentului de infertilitate. Sursele de stres în viața omului modern sunt nenumărate și da, influențează hormonii din organism, putând duce la o funcționare defectă a acestuia, deci și la incapacitatea de a se reproduce. Stresul psihologic poate să afecteze ovulația și impietează calitatea spermei. Specialiștii în reproducere asistată adaugă pe lista problemelor care duc la infertilitate vârsta partenerilor de cuplu, alimentația, consumul ridicat de cofeină și alcool și mai ales de tutun.

Stilul de viață sănătos – un pas înainte pentru obținerea unei sarcini
Dacă vă doriți un copil, trebuie să știți că tutunul este primul inamic al fertilității, recomandarea fermă a doctorilor este să renunțați la acest obicei, mai bine îl înlocuiți cu obișnuința de a face zilnic mișcare.
Apoi, e bine să mâncați sănătos, ca să vă creșteți șansele de a deveni părinți. O dietă variată și echilibrată este calea spre succes și nu una restictivă, care vă privează de substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului. În plus, adoptarea unor bune obiceiuri alimentare înainte de sarcină va aduce beneficii copilului încă din primele zile de dezvoltare intraunterină.
Atenție, nu este recomandată nicio dietă de slăbire înainte de concepere, dar totodată, kilogramele în plus pot să vă reteze șansa de a deveni mamă!
E bine ca ambii parteneri să înlocuiască alcoolul cu apa și să nu abuzeze de cafea sau alte băuturi energizante. Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: este nevoie de doi pentru concepție, de aceea, viitorul tată trebuie să depună un efort minim pentru a-și crește calitatea spermei și, pe lângă stilul de viață la fel de sănătos ca al viitoarei mămici, își va aduce aminte că producția de spermatozoizi este afectată dacă testiculele sunt jenate de purtarea unor pantaloni prea strâmți sau a unei lenjerii prea groase.
Nu lăsa ca „sexul planificat” să omoare plăcerea
Punctul cheie al fertilităţii este ovulaţia. Este esențial ca femeia să își cunoască data ovulației pentru a planifica relațiile sexuale în jurul acestei zile, iar medicul curant este cel mai în măsură să își sfătuiască fiecare pacientă în parte cum să calculeze perioada fertilă, când sunt recomandate 3-4 contacte sexuale neprotejate. La acest capitol, medicii vin iarăși cu câteva recomandări simple, care să ajute natura să îi urmeze cursul:
– după contactul sexual, femeia rămâne întinsă, relaxată și nu face duș;
– se vor adopta poziții mai puțin acrobatice (poziția misionarului, de exemplu);
– partenerii nu vor considera că a face dragoste „la comandă” este o corvoadă și vor depune eforturi pentru a iniția un contact romantic, tandru, satisfăcător (e liber la jocuri amoroase, lenjerie frumoasă, fantezii, city break-uri, restaurante drăguțe … spargeți rutina!).
Iar dacă Mama Natură nu își urmează până la urmă cursul firesc, există azi mai multe metode de reproducere asistată, pe care știința medicală le-a prefecționat. Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro s-a născut în 1978 în Marea Britanie. De atunci, 8 milioane de copii s-au născut în întreaga lume ca urmare a FIV și a altor tratamente avansate de fertilitate.
Spune-ne și tu povestea ta, aici: ai rămas însărcinată cu ușurință sau nu? Cum ai planificat sarcina? Ce obiceiuri ai schimbat în bine? Cum te-a sprijinit partenerul? Orice experiență împărtășită va contribui la informarea și speranțele altor viitori părinți, așa că îți mulțumim.
AM AVUT UN CHIURETAJ, dupa acesta am fost la doctor duoa 2 ani ,mi au zis ca am trompele infundate ,le am desfundat.am luat tratamente cu pro fecund ino , am gost I am facut analiza sotului pentru sperma a zis ca nu are multi spermatozoizi I a dat un tratament cu androgel si profecund b , l a luat o luna de zile ,tin sa mentioned ca eu ovulez si am ciclul menstrual reglat ,dar multi prieteni mi au zis ca conteaza mult si grupa de sange si rh ul ,eu am b 3 negativ ,si am auzit ca la a doua sarcina se ramane mai greu