Menstruația ta a întârziat deja o săptămână. Folosești un test de sarcină și … ți se oprește o secundă inima de bucurie – ambele linii sunt colorate, deci ești însărcinată! Nu știi dacă să țopăi de fericire, să te lași copleșită de știre, să îți suni mama sau prietena cea mai bună, ori cum să îi dai tăticului vestea – direct, sec, așteptându-i reacția sau să îl întâmpini pe seară îmbrăcată cu un tricou pe care scrie „Cea mai grozavă mămică din lume e aici!”. Sau mai bine îi dăruiești un bilet sigilat pe care, când îl va deschide, va citi „Cel mai cel tătic din lume va schimba scutece peste 9 luni!”
Emoții și teste de început
Mai mult ca sigur, o să repeți testul de sarcină a doua zi de dimineață ca să vi se oprească, o secundă, inima de bucurie și spaimă, în egală măsură, la amândoi viitorii părinți, văzând cele două linii colorate. Și, apoi, desigur, îți vei suna medicul ginecolog, pentru a te programa, de data aceasta la … obstetrician. Dacă ginecologia se ocupă de funcțiile și sănătatea aparatului genital feminin, obstetrica este ramura medicală care se ocupă cu fiziologia și patologia sarcinii și a nașterii, precum și cu asistența în timpul nașterii și în perioada de lăuzie. În fapt, medicul ginecolog este totodată și obstetrician. Dacă vrei să naști cu alt medic decât cel curant, unul, de exemplu, cunoscut și recunoscut ca obstetrician, e timpul să cauți și să alegi cu înțelepciune (ține cont de cât de ușor ai acces la serviciile sale, dacă asigură asistență și în sistem de stat, și în sistem privat, dacă părerile gravidelor despre această persoană sunt mai ales pozitive la capitolul profesionalism, comunicare, răbdare etc.).
Dacă vrei totuși să fii convinsă-convinsă că ești însărcinată încă înainte de a merge la medic, mai poți efectua un test: cel de sânge (Beta HCG), care nu dă rezultate fals pozitive precum testele de urină (câteodată) și care depistează hormonul HCG chiar și în cantități foarte mici. De obicei, testul de sânge se repetă după 48 de ore, iar în cazul unei sarcini, în general, rezultatul arată o cantitate deja dublă de HCG.
Pregătește întâlnirea cu medicul
Așadar, te-ai programat la cabinet. Prima ta vizită ca proaspătă gravidă va fi mai lungă, medicul îți va face consult, îți va pune întrebări și îți va face recomandări. La rândul tău, fii pregătită deja să îi pui întrebările care te frământă (știu, ai citit deja nenumărate articole, dar verifică informațiile pe care le-ai reținut cu specialistul).
Fii pregătită să îi dai amănunte medicului despre data ultimei menstruații, despre istoricul tău medical (afecțiuni acute sau cronice, operații, alergii, stare psihică, probleme genetice cunoscute în familia ta sau a partenerului), despre sarcini / avorturi anterioare sau despre probleme ginecologice pe care le-ai avut. Medicul va vrea să știe dacă ai luat anticoncepționale sau alte medicamente prescrise de un specialist ori cumpărate de tine fără rețetă (inclusiv suplimente alimentare) în această perioadă.
Ce te așteaptă la prima vizită
Cu ocazia acestui prim consult, vei fi măsurată și cântărită, ți se va lua tensiunea arterială și se va face auscultația inimii.
Medicul va face o ecografie transvaginală, care presupune un minim de disconfort și explorează uterul, dar și ovarele și trompele uterine. Explorarea imagistică nu afectează sarcina în niciun fel, dar o poate confirma cu certitudine (dacă a ajuns deja la stadiul de 5-6 săptămâni). Ideal este să faci eco transvaginală în mai puțin de 8 săptămâni după ultima menstruație.
Medicul îți va spune dacă embrionul este poziționat corect, în uter (și nu în trompa uterină), dacă sarcina e unică sau multiplă (gemeni, tripleți, mai mulți). Totodată va determina și vârsta sarcinii și îți va spune data probabilă a nașterii (va socoti 40 de săptămâni sau 280 zile de la prima zi a ultimei tale menstruații sau va adăuga 7 zile la acea dată și va scădea 3 luni). Dacă ai făcut de curând analize medicale, să le ai cu tine; medicul te va pune să repeți unele dintre ele și să adaugi altele care să arate starea ta de sănătate, dar și ce grupă sanguină ai și ce Rh (atenție, și tatăl copilului trebuie să știe cu certitudine grupa de sânge și factorul Rh). Cel mai probabil va preleva probe pentru screening de cancer de col uterin și cu certitudine pentru examinare de secreții vaginale, pentru depistarea unor eventuale infecții și a bacteriilor.
Cu ce sfaturi pleci acasă
Vei fi îndemnată să adopți o dietă sănătoasă, echilibrată, cu fructe și legume (bine spălate), cu carbohidați limitați (ca să nu pui prea multe kilograme pe tine, inutil) și cu proteine de calitate, gătite corect, nu crude (vitale pentru dezvoltarea copilului), cu lactate pasteurizate (cele nepasteurizate sunt periculoase). Poți să îți bei cafeaua de dimineață, dar nu exagera cu această licoare, evită alcoolul, renunță la tutun, nu te atașa de dulciuri și nu uita că nu ai nevoie de grăsimi saturate. E bine să știi că produsele cu cantități mari de vitamina A (cele pe bază de ficat) sunt de evitat. În caz de grețuri, consumă alimente uscate. În caz de arsuri la stomac, bazează-te pe biscuiți. Mestecă bine alimentele, ca să nu ingerezi aer, ajută la evitarea balonării. Bazează-te pe haine și încălțăminte comode și adecvate anotimpului, fă mișcare (plimbare) zilnic. Dacă este cazul, vei primi suplimente de minerale, vitamine, acid folic. O să primești și un plan general de urmărire a sarcinii (când și ce investigații e bine să faci).
Înainte să pleci din cabinet, întreabă și tu tot ceea ce ți-ai propus să întrebi (inclusiv dacă ai nelămuriri legate de activitatea sexuală în această perioadă) și stabilește cum iei legătura cu medicul și când, dacă apare ceva ce trebuie să îi comunici înainte de întâlnirea prestabilită.
Intră în comunitatea noastră, scrie-ne despre ce ai simțit când testul a arătat două linii, cum a reacționat partenerul tău, ce te-a bucurat și ce te-a înspăimântat, cum ai ales obstetricianul și cum a fost întâlnirea cu el și cu prima imagine a săculețului amniotic cu un sâmbure de bebe în el.