„Comportamentul unei ființe umane în problemele sexuale este adesea un prototip pentru toate celelalte moduri de reacție ale sale în viață”.

– Sigmund Freud

Inevitabil, dragostea dintre un bărbat si-o femeie se manifestă prin sex, iar a face sex înseamnă să faci alegeri.

Alegi când ești gata să faci sex, când să aștepți, când te simți confortabil și cine îți va fi partener.

În cele din urmă, fiecare adult poate alege să facă sex în cel mai sigur mod și, totodată, să controleze momentul în care apare o sarcină.

E super-important să fii informată, iar citind tot articolul îți va fi mult mai usor să te bucuri alături de partenerul tău, ceea ce va aduce o relație sănătoasă, fără momente neprevăzute.

Ce este contracepția

Am expus pe larg, în articolul „Prima săptămână de sarcină. Cum rămâi însărcinată, schimbări și aspecte de știut” cum apare o viață de om. Pe scurt, contracepția permite blocarea acestui process natural.

Sunt mai multe feluri de contracepție: unele blochează spermatozoizii să ajungă la ovul, altele afectează hormonii care permit fertilizarea.

Un mod de contracepție servește, prin definiție, la evitarea unei sarcini. Trebuie să fie ales în funcție de vârsta, starea de sănătate și situația emoțională; fiecare femeie trebuie să poată găsi și adopta metoda care i se potrivește cel mai bine.

Sarcina poate să apară în urma contactului sexual neprotejat începând cu vârsta primei menstruații și până la sfârșitul decadei a patra și începutul decadei a cincea din viață. 

Nu există un răspuns universal

Contracepția este sau ar trebui să fie un subiect important în viața oricărui cuplu. Pentru a vă bucura de intimitate și pentru a preveni apariția unei sarcini nedorite, este necesar să se cântărească avantajele și dezavantajele tuturor metodelor de contracepție și să alegeți un contraceptiv eficient, pe care amândoi îl considerați convenabil din cât mai multe puncte de vedere, pe care îl puteți folosi corect și în mod constant de fiecare dată când faceți sex.

De obicei femeile sunt mai interesate de subiect și tot ele au de ales dintr-o multitudine de opțiuni. Dacă vrei răspuns la o întrebare de genul „Care e cea mai bună variantă contraceptivă?”, trebuie să știi că metoda potrivită diferă de la o persoană la alta, nu există un răspuns universal valabil.

Ca să alegi pentru tine (și partenerul tău) o metodă sau alta, e bine ca să ții cont de câteva variabile importante:

  • cât de des faci sex,
  • care e starea ta generală de sănătate și de istoricul medical al familiei,
  • dacă ești fumătoare,
  • dacă e nevoie să te protejezi de bolile cu transmisie sexuală (BTS),
  • dacă vei dori un copil și în ce interval de timp,
  • cât de rezistent la eșecuri trebuie să fie planul tău de protecție,
  • dacă metoda aleasă îți afectează menstruația,
  • cât de mult efort ești dispusă să depui pentru metoda aleasă,
  • în ce măsură ții cont de preferințele partenerului tău,
  • dacă iei în considerare opțiuni contraceptive hormonale sau non-hormonale,
  • cât de accesibilă este metoda,
  • cât costă,
  • care sunt efectele secundare,
  • cât timp vă protejează un anumit tip de contracepție,
  • cât de ușor se trece de la un tip de contracepție la altul.

Opțiuni chirurgicale

Cea mai eficentă variantă este sterilizarea chirurgicală care presupune ligaturarea trompelor uterine – o metodă permanentă, ireversibilă, care exclude orice sarcină în viitor. Bărbații pot apela la vasectomie – metoda este eficientă, dar e nevoie de o măsură suplimentară de protecție pentru încă 3 luni (mai rămân spermatozoizi pe căile de eliminare). Partenerii nu sunt protejați de riscul BTS.

Dispozitive intrauterine

O metodă eficientă (99%) este implantarea unui dispozitiv intrauterin (DIU), de mici dimensiuni, o barieră non-hormonală (steriletul cu fir de cupru – acționează între 7 și 10 ani) sau hormonală (steriletul hormonal – oferă protecție între 3 și 5 ani). De regulă, medicii recomandă steriletul după ce femeia a dat deja naștere unui copil.

Metoda este cu durată lungă de acțiune și reversibilă, fără să ceară atenție zilnică sau la fiecare contact sexual, dar poate să ducă la perforații, sângerări excesive sau boală inflamatorie pelvină ori boli cu transmitere sexuală.

Anticoncepționale hormonale

Contraceptivele hormonale orale sunt utilizate pe scară largă, se găsesc în multe versiuni, sunt eficiente și presupun doar puțină disciplină și ținere de minte. Pilulele contraceptive se administrează timp de 21 de zile din lună (în mod ideal la aceeași oră); sunt un amestec de progesteron și estrogen (inhibă ovulația și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, împiedicând trecerea spermatozoizilor în cavitatea și trompele ueterine) sau conțin numai progesteron (inhibă ovulația și îngroașă mucusul cervical).

Pilule contraceptive sunt preferatele femeilor din întreaga lume și oferă câteva avantaje certe: eficiență crescută (riscul unei sarcini nedorite fiind de doar 1%), nu interferează cu actul sexual, au preț accesibil, dar și alte beneficii, precum reglarea hormonală în cazul femeilor cu ovare polichistice.

Dezavantajul acestei metode este că prezintă riscuri pentru femeile fumătoare care au trecut de 35 de ani. Important este ca să ceri sfatul medicului și să îți faci un set de analize înainte de a hotărî ce pilulă ți se potrivește. Riscul de sarcină neplanificată apare doar dacă administrarea e greșită (când se uită să se ia o piluă sau mai multe).

Alte variante hormonale

Injecțiile cu hormoni se fac de către medic intramuscular la fiecare 3 luni, au eficiență crescută (99,7%). Pot conține doar progesteron sau o combinație de progesteron sintetic și estrogen. Printre efectele secundare sunt sângerări intermenstruale, creștere în greutate, schimbări de dispoziție, cefalee, osteoporoză. Inelul vaginal conține o combinație de hormoni, se introduce o dată pe lună în vagin, e lăsat pe loc 3 săptămâni și îndepărtat pentru 1 săptămână, poate să dea iritații, durere de stomac, cefalee, hipertensiune arterială, schimbări de dispoziție. Implanturile subdermice sunt plasate de medic sub pielea subrațului, acționează pentru 3-5 ani, sunt foarte eficiente (99,9%); metoda e reversibilă. E indicată și femeilor care deja alăptează și celor care nu pot folosi pilule care conțin estrogeni. La efecte secundare sunt trecute menstruațiile neregulate, creșterea în greutate, eventual extragerea lor cu greutate.
Plasturele contraceptiv se lipește pe piele la nivelul abdomenului inferior sau pe coapse pentru 3 săptămâni; sângerarea menstruală apare în săptămâna a 4-a, în care este îndepărtat. Rata de eșec este de 7-8%, poate irita pielea, modifica menstruația și dispoziția, e posibil să ducă la creșteri în greutate și tensiune arterială ridicată.

Metode de barieră

Contraceptivele non-hormonale sunt metode de barieră care blochează intrarea spermatozoizilor în cavitatea uterină: prezervative pentru bărbați / femei, diafragme, capișoane cervicale, bureți, spermicide și se folosesc de fiecare dată când ai contact sexual. Sunt metode ideale când nu se pot folosi variantele hormonale. Ratele de eficiență diferă de la o metodă la alta și necesită atenție la instrucțiunile de folosire.

De ținut minte: eficiența prezervativului utilizat corect (atât la contact vaginal, cât și anal sau oral) este de 98% și are marele avantaj de necontestat de a proteja de orice boală cu transmitere sexuală; este ieftin, ușor de obținut, fără efecte secundare.

Metodele naturale de evitare a unei sarcini

Acestea se bazează pe ovulație și evitarea contactelor sexuale în perioada fertilă (e nevoie și de o bună colaborare și o sincronizare perfectă cu partenerul), nu au efecte secundare, nu influențează fiziologia organismului, nu costă, nu necesită consult medical de specialitate, dar au și dezavantaje demne de luat în calcul. În primul rând, eficiența contraceptivă este una moderată, apoi necesită o atenție sporită din partea femeii și limitează sexul spontan. Contracepția naturală se bazează pe metoda calendarului, coitul întrerupt, metoda temperaturii bazale, metoda ovulației și alăptare, metoda Billings.

Metoda calendarului continuă să fie populară, deși are o eficiență scăzută (65-80%) și presupune identificare perioadei fertile a femeii, cuprinsă între ziua 10 și ziua 17 a fiecărui ciclu, începând cu momentul declanșării menstruației, considerată a fi prima zi. Pentru ca acestă metodă contraceptivă naturală să aibă eficiență, trebuie luat în considerare faptul că durata de viață a unui ovocit este între 24 și 48 ore, în timp ce cea a spermatozoidului este de până la 92 ore. De aceea este important să nu existe relații sexuale între parteneri cu cinci zile înainte și cu două zile după ovulație.

Următoarea metodă naturală favorită este cea a „retragerii”, dar atenție, ține cont de faptul că lichidul seminal care apare înaintea lichidului seminal de la ejaculare poate să conțină spermă, iar partenerul trebuie să aibă un control foarte bun asupra corpului!

Contracepția de urgență

Se apelează la această metodă în urma unui contact sexual neprotejat. Se folosesc contraceptive combinate estroprogestative (administrate în primele 3 zile după contactul sexual neprotejat, în 2 reprize la interval de 12 ore) și contraceptive pe bază de progestageni (în primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetându-se la 12 ore) sau se implantează un dispozitiv intrauterin cu cupru (în primele 5 zile după acel contact neprotejat).
Acest tip de contracepție de urgență împiedică sarcina, e alternativa preferabilă avortului, dar nu este indicat să devină o practică de rutină, ci e bine să rămână o metordă utilizată ocazional / rar. 

Câteva considerații generale

Unele metode contraceptive sunt mai ușor de utilizat decât altele. De asemenea, unele metode sunt și mai ușor de înțeles. În total, există mai multe opțiuni de control al nașterii, inclusiv metoda de barieră folosită episodic, administrarea unei pilule zilnic, un plasture folosit săptămânal, un inel folosit lunar, o injecție primită trimestrial, un implant primit la fiecare 3 ani sau un DIU plasat la fiecare 5-10 ani sau sterilizarea permanentă, care are loc o singură dată. De exemplu, plasturele (care trebuie schimbat doar o dată pe săptămână) este mai convenabil decât diafragma (care trebuie introdusă în vagin înainte de sex). În aceeași notă, o injecție la fiecare trei luni (apropo, ai fobie de ace?) este mai ușor de înțeles și urmat decât utilizarea unei metode naturale de planificare familială. O anumită metodă poate provoca sau nu iritații sau disconfort fie pentru tine, fie pentru partener (îl auzi comentând că nu vrea să își pună mereu prezervativ?). Există metode contraceptive care sunt controlate de bărbat și care sunt controlate de femeie. Vrei o metodă permanentă sau temporară? Să nu regreți în viitor decizia de azi…

În sfârșit, ai prins ideea.

Evaluează cu sinceritate cât de importante sunt toate variabilele în cazul contracepției și cum se va potrivi metoda aleasă cu stilul de viață pe care îl aveți tu și partenerul tău și nu în ultimul rând: discută cu medicul tău ginecolog înainte de a lua o decizie asupra corpului tău.