În timpul dezvoltării sarcinii umane, placenta crește de la câteva celule la un organ care cântărește aproximativ un kilogram. În mod remarcabil, 90% din celulele placentei sunt alcătuite din celule care nu provin de la mamă, ci de la făt1.
Pașii inițiali ai dezvoltării placentei
În etapele inițiale ale gestației (între Săptămâna 0 și Săptămâna 13) ovulul fertilizat (numit un blastocist) „se cuibărește” în căptușeala uterului mamei și trimite celule pentru a-l invada. Aceste celule premature numite citotrofoblaste produc proteine care redirecționează vasele de sânge ale mamei pentru a întinde, remodela și începe hrănirea embrionului2. Aceste vase de sânge remodelate devin o sursă de sânge matern pentru placentă.
În acel moment, placenta este un mediu cu o concentrație relativ scăzută în oxigen, care este fundamental pentru minunea creșterii embrionului uman3. Pe măsură ce capul placentei crește, celulele sale se specializează în funcțiile inimii, plămânilor, ficatului și rinichilor fătului, până când fătul devine independent. Placenta este un organ unic, în sensul că are capacitatea de a îndeplini rolurile ale mai multor organe vitale de-odată.
Placenta: granița între dumneavoastră și bebelușul dumneavoastră
Placenta se dezvoltă pentru a aduce oxigen și nutrienți fătului și pentru a elimina elementele dăunătoare. Este un sistem care susține viața fătului în curs de dezvoltare. Diferite grupuri de celule se specializează în efectuarea schimbului de oxigen cu dioxid de carbon, furnizarea de nutrienți și hormoni; protejează fătul de stresul dăunător, microbi sau chiar substanțe chimice, îndepărtând reziduurile nedorite. Placenta este extensia fătului în organismul mamei, funcționând ca o granița între cele două ființe, graniță prin care este permis accesul substanțelor benefice pentru dezvoltarea bebelușului..
Arterele spiralate: ramurile arborelui vieții al copilului dumneavoastră
În timp, această rețea de vase sanguine menționată anterior va devenit tot mai densă (Săptămâna 13 – 40)3, ramificându-se ca și coama unui copac pentru a acomoda cerințele crescute ale copilului în curs de dezvoltare. Arterele spiralate din peretele uterului se remodelează pentru a furniza sânge fătului în timpul sarcinii.
Într-o sarcină normală, celulele citotrofoblaste din placentă invadează spațiul din jurul arterei spiralate, înlocuind celulele care căptușesc în mod normal acest vas de sânge. Această remodelare face vasul sanguin mai mare și optimizează fluxul sanguin către placentă pentru a susține funcțiile sale vitale4. Cordonul ombilical se dezvoltă la rândul său și se atașează în partea mediană a placentei, perpendicular pe ea.
Placenta se formează complet până la 18-20 săptămâni de sarcină, dar acest organ fabulos continuă să crească pe parcursul sarcinii pentru a acomoda cerințele tot mai mari ale fătului.
Cum știți când este mai mult decât un făt?
Rata dezvoltării unei sarcini multiple este de aproximativ trei din 100.
Dacă sunteți una dintre cele norocoase care are mai mult decât un blastocist/ovul fertilizat care invadează căptușeala uterului, gemenii dumneavoastră împărtășesc o singură placentă și un sac amniotic – sac plin cu lichid care conține și protejează fătul în uter.
Dar acesta nu este cazul pentru marea majoritate a sarcinilor. O sarcină gemelară cu două placente și doi saci amniotici este sarcina gemelară optimă, pentru că fiecare făt are propria sursă nutrițională și propria membrană protectoare5.
Gemenii identici provin dintr-o sarcină cu o placentă și doi saci amniotici, dar există un risc mai mare de complicații când fetușii împărtășesc o placenta, precum sindromul transfuzor-transfuzat.
Cel mai riscant și mai rar tip de sarcină gemelară este când gemenii se dezvoltă cu o singură placentă și un singur sac amniotic, deoarece complicațiile fetale pot fi cauzate de încâlcirea cordoanelor ombilicale sau de un dezechilibru în nutrienți, sânge sau alte sisteme de suport vitale.
Știați că….
Factorii naturali care pot duce la apariția unei sarcine multiple sunt cei ereditari (moșteniți din familie), vârsta avansată (femei cu vârsta de peste 30 de ani), sarcini anterioare, rasa (femeile caucaziene de peste 35 de ani au cea mai mare șansă de a dezvolta o sarcină multiplă).
Când ceva nu merge bine…
Incursiunea celulelor citotrofoblaste în artera spiralată eșuează aproximativ 20% din timp; și când eșuează, ea poate cauza complicații severe pentru făt, la naștere și ulterior1. Într-o sarcină anormală, celulele citotrofoblaste invadează spațiul în interiorul și în jurul arterei spiralate, dar artera nu este complet remodelată; ca urmare, fluxul sanguin de la mamă la placentă nu este optimizat pentru a susține funcția placentei adecvată4. În timpul sarcinii, posibile probleme cu placenta includ detașarea prematură a placentei, placenta previa și placenta accreta.
Dacă ceva funcționează greșit, probleme devastatoare pot rezulta, inclusiv avort spontan, nașterea unui făt mort, prematuritate, greutate scăzută a fătului la naștere și pre-eclampsia – o afecțiune care ridică tensiunea arterială a mamei. O placentă mult mai mică sau mai mare decât este normal este adesea un semn de problemă; cercetătorii cred că afecțiunile placentei pot altera permanent sănătatea mamei și copilului. Se cunoaște acum că pre-eclampsia poate prevesti o boală de inimă sau un accident vascular cerebral la mamă; diabetul gestațional poate semnala obezitate și boală metabolică mai târziu pe parcursul vieții copilului.
La termen totul trebuie să iasă afară!
La termen placenta este discoidală ca formă, cu un diametru de aproximativ 15-25 cm și 3 cm grosime. Partea maternă va avea 15-20 zone proeminente care sunt cotiledoane, acoperite cu un strat subțire de celule specializate decidua basalis. Placenta crescută complet conține insulițe de vilozități trofoblaste, care sunt structuri care pot reține aproximativ 150 mL de sânge matern, care este reînnoit de 3-4 ori pe minut (!) – nu este de mirare că nu vă puteți opri din mâncat în acest punct…
La naștere, placenta se rupe de peretele uterin – această fază este numită al treilea stadiu al nașterii; și în jur la 30 minute după nașterea copilului, placenta este expulzată din cavitatea uterină. Tații în sala de nașteri uneori leșină la vederea ei, spun medicii6. Partea fătului este acoperită cu o rețea de vase sanguine ramificate cu cordonul ombilical emergent. Latura mamei lipită de peretele uterin arată destul de rugoasă și crudă.
Dacă placenta nu este eliminată la 30 minute după nașterea copilului, ea este cunoscută ca placentă reținută; acest lucru ar putea apărea din cauză că placenta devine prinsă în spatele unui col uterin parțial închis sau din cauză că placenta este încă atașată de peretele uterin. Dacă această situație este lăsată netratată, ea poate cauza o infecție severă sau o hemoragie care amenință viața.
Dacă doriți să aflați mai multe despre complicațiile care pot afecta placenta în timpul sarcinii sau în timpul nașterii copilului, studiați următorul articol despre Anomalii și afecțiuni care pot apărea…
Referințe:
- Mandavilli, A. The Placenta, an Afterthought No Longer. The New York Times https://www.nytimes.com/2018/12/03/health/placenta-pregnancy-health.html (2018).
- Burton, G. J. & Jauniaux, E. Development of the Human Placenta and Fetal Heart: Synergic or Independent? Frontiers in Physiology. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2018.00373/full 9, doi:10.3389/fphys.2018.00373 (2018).
- S.F., S. Embryology of the Foetal Membranes and Placenta. Clinical Embryology. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-26158-4_3#citeas Springer, doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-26158-4_3 (2019).
- NIH. Human Placenta Project: How Does the Placenta Form? Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development https://www.nichd.nih.gov/research/supported/HPP/research_funding/human-placenta (2017).
- Sheffield, J. S. Twin Pregnancy: Answers from an Expert. Hopkins Medicine https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/twin-pregnancy-answers-from-maternal-fetal-medicine-specialist (2021).
- Grady, D. The Mysterious Tree of a Newborn’s Life. The New York Times https://www.nytimes.com/2014/07/15/health/the-push-to-understand-the-placenta.html (2014).