Pre-eclampsia

Problemele cu placenta încep adesea în arterele spiralate ale mamei – dacă ele sunt blocate sau prea înguste, fătul nu poate primi suficient oxigen și nutrienți și tensiunea arterială a mamei ar putea crește foarte mult spre pre-eclampsia. Aceasta poate începe încă din primul trimestru și poate afecta 2 – 5 % din femeile însărcinate2. Această afecțiune cauzează hipertensiune arterială și alte anomalii la mamă. Dacă este lăsată netratată, ea evoluează spre eclampsie și poate fi fatală7.

Pre-eclampsia este considerată o boală a placentei: majoritatea femeilor cu această boală au placente anormal de mici și când medicii patologi le examinează după naștere, ei adesea găsesc cheaguri de sânge, decolorări și o rezervă de sânge slab dezvoltată1. Cum și de ce apare această problemă nu se înțelege complet, dar se crede că din motive necunoscute, placenta nu se formează corect și nu poate ține pasul cu cerințele fătului în creștere.    

Celulele trofoblaste invazive nu se pot transforma în celule arteriale și încep să emită o serie anormală de molecule care cresc tensiunea arterială a mamei. Tensiunea arterială mare poate fi o încercare de a compensa această situație defectuoasă, forțând mai multă circulație sanguină în placentă. Din păcate, această acumulare de sânge ar putea conduce la nașterea prematură a copilului. 

Simptomele pre-eclampsiei includ dureri de cap care nu trec sau modificări ale vederii precum vedere încețoșată sau dureri în partea superioară a stomacului, umflarea feței sau a mâinilor sau chiar o creștere subită în greutate sau dificultate în respirație8.

Unele femei ar putea să nu aibă simptome deloc, de aceea este important să consultați echipa medicală regulat în timpul sarcinii dvs. și să vă asigurați că totul este în ordine.   

Close