Placenta previa

O placentă sănătoasă se dezvoltă aproape de partea superioară a uterului.  

În cazul Placentei previa, placenta se dezvoltă la baza uterului, ceea ce poate obstrucționa pasajul spre colul uterin – gândiți-vă că este un obstacol care blochează ieșirea din uter.   

Aceasta este o afecțiune observată la 1 din 3 sarcini (8,7% din femei). Placenta previa este depistată de obicei timpuriu în sarcină cu ultrasunete în jurul a 20-22 săptămâni de sarcină și s-ar putea rezolva pe măsură ce uterul crește. La aproximativ 1 din 200 sarcini,  Placenta previa continuă în al treilea trimestru5.

Factorii de risc asociați cu această afecțiune sunt vârsta avansată, mai mult de o sarcină anterioară, cicatrizarea de la operațiile anterioare, sarcina gemelară sau sarcina multiplă și fumatul. 

Dacă Placenta previa apare, îngrijirea se concentrează pe prevenirea hemoragiei; pentru că există hemoragie, va trebui să fiți internată pentru monitorizare. Vi se va cere de către medicul dvs. să vă abțineți de la relații sexuale și să evitați să ridicați obiecte grele.   

Dacă un episod hemoragic apare devreme în timpul sarcinii, este foarte important să monitorizăm copilul. Un examen cu ultrasunete stabilește locația placentei și analizele sanguine pot fi efectuate pentru a stabili cât sânge s-a pierdut. Medicul dvs. va solicita ultrasunete regulate și să efectuați teste non-stres pentru a vă asigura că fătul este bine. Din fericire, majoritatea hemoragiilor se opresc cu o bună îngrijire în spital. 

Uneori, pe măsură ce fătul continuă să crească, placenta se îndepărtează de colul uterin și nu mai blochează canalul uterin – ura! Un test cu ultrasunete în ultimele săptămâni de sarcină va stabili dacă acest lucru a avut loc. 

Din nefericire, dacă hemoragia apare în jurul datei nașterii, nașterea copilului este adesea recomandată de către echipa medicală. Din cauză că placenta obstrucționează canalul vaginal, copilul trebuie să se nască prin cezariană. 

Close