Placenta încapsulată este procesul prin care țesutul placentei este încălzit la aburi și deshidratat, măcinat și plasat în capsule cu gelatină pentru consum11.
Placenta este procesată la câteva ore după parturiție.
În primul rând, este curățată sub apă potabilă rece și s-a îndepărtat sângele și cheagurile de sânge. Organul este apoi tăiat cu foarfeca în felii de 0,5 cm grosime; în acest proces, membranele fetale și cordonul ombilical sunt adesea îndepărtate. Feliile sunt apoi uscate într-un deshidrator și în continuare, feliile deshidratate sunt mărunțite într-un procesor alimentar pentru a produce o pudră care este umplută în capsule cu gelatină (este umplut un volum de aproximativ 500 mg)13. Încălzirea la 54°C timp de 121 minute este necesară pentru a reduce numărul de bacterii Salmonella cu 7xlog10 și a evita dauna potențială12.
În prezent, în ciuda pericolului biologic potențial, nu există standarde reglementate pentru procesarea placentei pentru consumul uman via încapsulare, deși a devenit o practică comercială actuală12.
Rapoartele descriu că două capsule trebuie să fie luate de trei ori pe zi în primele 14 zile post-partum, care corespund la aproximativ 3000 mg de pudră de placentă zilnic, deși nu există standarde reglementate13.
Deși studiile sunt puține, placenta încapsulată pare să aibă puțin fier, deși nu suficient pentru a trata anemia1.
Perioada post-partum poate fi foarte dificilă pentru mulți, dacă nu pentru majoritatea femeilor și există nevoie de mai multe cercetări în cele mai bune metode de a oferi sprijin, inclusiv utilizarea capsulelor cu placentă. Să fim sinceri, studii ulterioare care se concentrează pe biodisponibilitatea hormonilor/mineralelor și potențialul lor efect fiziologic sunt urgent necesare pentru a evalua utilizarea sigură a preparatelor placentare.
Depresia post-partum este o problemă gravă pentru multe femei, dacă nu pentru toate femeile și un sprijin trebuie acordat noii mame în toate modurile posibile. Pacienții cu un interes în placentofagie trebuie să fie informați despre riscurile potențiale și posibile efecte.